Liza tükre

A társkeresés bugyrai, meg egyebek

Szerelem korhatárok nélkül

2017. február 10. 21:37 - Liza T.

„ Létezik ilyen? ” „ Persze! Ott van például Jagger, akinek most szült egy bébit huszonéves kedvese, aztán gondoljunk az idős Gauguin és a 16 éves jávai Anna kapcsolatára...nem is beszélve a világhírű Andy Wajna, és gyönyörű fiatal felesége, Palácsik Timi szerelméről. Faludy György és Fanni asszony, Vásáry Tamás zongoraművész és Tunyogi Heni balerina,  Ernyey Béla és 38 évvel fiatalabb felesége…és még sorolhatnám hosszasan. A világ tele van nagy korkülönbséggel jól működő csodás szerelmekkel, kapcsolatokkal. Mert nem ez a lényeg. ”

Ilyen példákkal bombáz az étterem felé vezető úton. Amint kifordulunk az utcából, hirtelen a dunai szél belekap a hajába, és kopasz búbjáról felemeli a gondosan  odakomponált hajcsomót. Úgy teszek, mintha nem látnám.  Véletlenül pont keresek valamit a táskámban. Mondjuk egy  zsebkendőt,  vagy bármit, ami a kezembe akad. Mindegy, csak legyen elég ideje visszarendezni a megtépázott frizurát. Az étteremben előre megy, látom, hogy tarkóig kopasz. Amúgy körben a vállát verdesi gubancos, tupírozott fehér haja. Te jó ég, Liza! Már megint mibe keveredtél? Már gyártom is fejben a magyarázatot arra az esetre, ha esetleg összefutnék valamelyik ismerősömmel… és naná, hogy összefutok valakivel. Ott ül az ajtóval szemben, azonnal észrevesz. Ahogy elhaladok mellette, teátrálisan jelzem a szememmel, hogy ez nem olyan találkozó. Kajánul mosolyog...

Vodkát rendel mindkettőnknek. Hiába mondom, hogy én nem iszom. „ Ugyan, csak egy kortyot, a koccintás kedvéért! ” Nem tűr ellentmondást. Koccintok, de nem iszom vele. Sebaj, megissza az enyémet is.

Kimegy a mosdóba, így van lehetőségem gyorsan szemrevételezni. Fekete bársony bokalengő trapéz gatya, hosszú bő ing, azonos anyagból. Bőr válltáska, ormótlan, divatjamúlt cipő a hetvenes évek végéről.   Konzerválta a fiatalságát, a fénykorát. Ugyanúgy néz ki, mint akkor… A  korát nem árulja el, mert szerinte mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát.     

cranach.jpgVisszafelé int a pincérnek, aki kihoz még két vodkát. Kénytelen meginni mindkettőt. Gyorsan lelazul és teljes átéléssel mesél a nőkhöz való viszonyáról. Hangosan beszél, kipirulva gesztikulál.  Feszengve nézek körül, miután  újra megcélozza a mosdót. Valószínűleg a prosztatája gyötri. Próbálom feltérképezni a körülöttünk ülők tekintetéről, hogy mit észleltek ebből a paródiából.

Visszatérve megújult energiával, lelkesen folytatja. Megtudom, hogy megőrjíti őt egy hamvas fiatal test látványa, a buja rózsaszín részletekkel. Ezek részletes leírásához furcsa, régimódi kifejezéseket használ, nagyokat nyel, és egyre jobban beleéli magát a taglalásukba. Elképedve hallgatom, és kezdem magam egészen kínosan érezni, de megkönnyebbülve konstatálom, hogy ugyan először azt gondoltam, hogy túl fiatal vagyok ehhez a pasihoz,  most már azt érzem, hogy inkább túlságosan is öreg. De megnyugtat. A szerelemben semmi nem számít, nem létezik korkülönbség. A szerelem kortalan. Itt minden megtörténhet, és minden megengedett.

Ezt nem hagyhatom ki. Felteszek egy ártatlan kérdést. „ Ezek szerint el tudod magad képzelni akár egy nyolcvan éves nővel is? ” Azonnal az arcára fagy a mosoly… Látszik, hogy ez a megközelítés eddig kimaradt az elméletből.

Cranach, Lucas the Elder (1472 - 1553)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lizatukre.blog.hu/api/trackback/id/tr7612247846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása